Archive for May, 2008

Flex 3D Diagrammen

Sunday, May 25th, 2008

Onlangs heb ik een beetje zitten experimenteren met Adobe Flex. Dit is een applicatieplatform dat het ontwikkelen van Rich Internet Applications mogelijk maakt. Flex applicaties lijken een beetje op Flash apllicaties, maar de technologie is meer gericht op programmeurs.

Een beetje stoeien met de Flex Builder alpha versie voor Linux leverde al snel resultaat op. Met het gebruik van de Sandy 3D library heb ik een 3D diagram gemaakt, waarbij de camera om het diagram heen draait. Door op een balk te klikken krijg je meer informatie over het specifieke gegeven te zien.

  • Klik hier voor een voorbeeld met volledig willekeurige cijfers.
  • Hier staat een voorbeeld waarbij de data voor het diagram wordt geladen uit een XML bestand. Het diagram toont het aantal biologische landbouwbedrijven in 4 delen van het land over verschillende jaren. De brongegevens van het CBS staan hier.
  • Tenslotte is het ook mogelijk om live data op te halen van een andere bron. Hier is een voorbeeld waarbij de temperatuurvoorspellingen van de komende dagen in Amsterdam bij Google worden opgehaald.

De broncode van de bovenstaande voorbeelden is ook te downloaden. Gebruik op eigen risico!

Xiangqi

Sunday, May 18th, 2008

Vrienden van mij zijn pas op vakantie geweest naar China. Ik had ze gevraagd of ze voor mij een Chinees schaakspel (Xiangqi) mee konden nemen. Ze hebben een mooi houten bord, met plastic doorzichtige stenen voor me meegenomen (bedankt Rob en Ineke!).

Het is even puzzelen met die Chinese tekens, maar met de plaatjes van de Engelstalige Wikipedia pagina (de Nederlandse pagina is wat minder uitgebreid) kwam ik er aardig uit. Een beetje apart is wel, dat de plastic stenen kennelijk op kop gelegd moeten worden (anders zijn de tekens in spiegelbeeld).

Een niet erg sterke tegenstander, maar op deze site kan Xiangqi gespeeld worden om een beetje te oefenen. Xiangqi is wat ingewikkelder dan het schaakspel dat wij hier kennen. Beide spelers hebben een eigen fort en in het midden van het bord is een rivier. In China is het spel heel populair. Waarschijnlijk wordt het Chinese schaakspel wereldwijd meer gespeeld dan ons schaakspel, omdat er zo gruwelijk veel Chinezen zijn!

Xiangqi bord

Xiangqi rode stukken beginstelling

Xiangqi zwarte stukken beginstelling